Co jsou sick days?

co jsou sick days

Zaměstnavatelé dnes své nabídky pracovních pozic často obohacují o nejrůznější benefity, na které lákají své uchazeče. Mezi ty nejčastější, vedle stravenek nebo možnosti pracovat částečně z domu, dozajista patří takzvané sick days. Prozradíme vám, co si pod pojmem sick days představit i jak je čerpat.

Co jsou sick days?

Spojení sick days označuje nepracovní dny, které zaměstnanec může čerpat v případně nemoci nebo pracovní neschopnosti. Na rozdíl od nemocenské dovolené čerpání sick days nemusíte podkládat neschopenkou od lékaře, proto se nejčastěji využívají v případě lehčích onemocnění nebo nevolnosti.

Sick days tak lze do češtiny přeložit jako „zdravotní volno“, které mohou zaměstnavatelé začlenit do zaměstnaneckých benefitů.

Jak funguje čerpání sick days

Pravidla čerpání sick days stanovují jednotlivé firmy prostřednictvím interní vyhlášky nebo kolektivní smlouvy – podmínky čerpání i další parametry se tak mohou lišit v návaznosti na standardy daného zaměstnavatele.

Ve většině případů se ovšem jedná o 3–5 dní zdravotního volna, které si může každý zaměstnanec vybrat, aniž by o tom dopředu informoval svého nadřízeného. Sick days pak mají zaměstnanci obvykle zaplacené stejně jako běžný pracovní den.

Výhody sick days

Největší výhodou čerpání sick days je bezpochyby možnost volna bez nutnosti čerpání dovolené nebo návštěvy lékaře. Zdravotní volno se navíc ve většině případů nepodepíše na výplatní pásce.

Zdroj: Euro.cz

1.1/5 - (652)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *