Jak rozeznat nutrii a ondatru? A která z nich je nebezpečná?

Narazili jste při procházce na drobného hlodavce a nejste si jistí, zda se jednalo o nutrii nebo ondatru? Prozradíme vám, jaký je mezi nimi rozdíl, i který z těchto živočichů patří do české přírody. 

Rozdíl mezi nutrií a ondatrou

Přestože již u nás nejsou vodní hlodavci běžně k vidění, tak jako tomu bylo dříve, občas se k nějakému vodnímu toku usadí. A mezi okolními obyvateli vzbudí otázku, zda se jedná o nutrii nebo ondatru. 

Běžné zdroje radí zaměřit se na ocas. Zatímco nutrie má kulatý ocas, který většinou přesahuje délku jejího vlastního tělo, ondatra má ocas kratší, než je ona sama, a po stranách zploštělý.

Pokud ale nepatříte k dobrodruhům, kteří by měli prostor zvířata zblízka zkoumat, radí zoologové jednodušší trik – zaměřte se na velikost zvířete. Nutrie je totiž mnohem větší a dosahuje průměrné váhy 6 – 7 kg, ondatra je se svou váhou okolo 1,5 kg spíše trošku přerostlým potkanem.

Posledním rozhodujícím znakem, pro případ nejistoty, jsou výrazné přední hlodáky – pokud jsou zbarveny do tmavě oranžové barvy, mělo by se jednat o nutrii, ondatra má hlodáky bíle či výrazně světlejší.

Náš tip: Čím krmit divoké kachny a labutě? Pečivo jim může ublížit!

Co je ondatra?

Ondatra pižmová je hrabošovitý hlodavec –  savec z čeledi křečkovitých. Přestože ji bereme jako běžně volně žijící zvíře, původně byla do Česka zavlečena na počátku 20. století ze Severní Ameriky.

V roce 1905 ji český šlechtic přivezl a vypustil do volné přírody na svém panství. Ondatra se ale velmi rychle množí (až 4x ročně zvládne odchovat 5 – 14 mláďat), tento invazivní říční hlodavec se tak už o necelých 10 let později vyskytoval na území celého Česka. 

Ondatra se ale s naší krajinou sžila a výrazněji do ekosystému nezasáhla, stala se také častou součástí jídelníčku. Lov pro maso i její kožich je ale dnes již minulostí a my spíše roztomilé savce chodíme obdivovat při rodinných procházkách.

Co je nutrie?

Nutrie říční je známá také jako vodní krysa, řekomyš nebo bobr bahenní, případně bobr jihoamerický či koypu. Jedná se o velkého hlodavce a zároveň také jediného zástupce rodu nutriovitých, který u nás byl dříve chován ve velkém. 

Ani nutrie ale nemá v Česku svůj původ a pochází z Jižní Ameriky. Do naší volné přírody se dostala spíše nedopatřením při rušení chovů nutrií v 90. letech. Narozdíl od ondatry se ale jedná o invazivní druh, který dokáže v našem ekosystému natropit pořádnou neplechu.

Nejen, že nutrie poškozují břehy a okolí – problémy způsobují například v povodí řek Vltavy, Berounky a Labe – rozhodně ale nejsou ani ideálním mazlíkem. Jejich srst je hostitelem mnoha parazitů, kteří napadají také kůži člověka. 

Náš tip: Co je jedovaté pro kočky?

Chov nutrií v Česku

Jak už jsme zmínili, nebyl v minulosti chov nutrií v našich končinách ničím výjimečným. Chovaly se jak na maso, tak zejména pro svůj dříve ceněný kožich

Typická nutrie, která byla v Česku chovaná, má tmavě hnědou barvu, černý hřbet a oranžové zbarvení na bocích, skráních a břiše. V česku má chov nutrií tradici již od roku 1928, největší slávu však zažil v 60. – 80. letech. Později ale začal stát dotovat velkochovy a chovatelství postupně zanikalo.

Dnes už se chovu nutrií v Česku věnuje jen pár posledních chovatelů, které nemají ani své následníky. Není se ale čemu divit, chov nutrií je poměrně náročný

Nutrie jsou náchylné na stravu a s ní související problémy s trávicím ústrojím, zemřít ale mohou v pár minutách i následkem šoku. Jejich hustý kožich je nedokáže ochránit před většími mrazy, na lysých ocasech mohou bez zajištění ideální teploty mít i omrzliny.

Existuje několik uznávaných plemen nutrií, které se liší zejméně zbarvením srsti. Ta se může pohybovat od tmavě až po světle hnědou, přes bílou a stříbrnou až po černou. Českým unikátem je pak naše přeštická vícebarevná nutrie.

Náš tip: Víte, jak dlouho žije moucha?

Dietní maso z nutrie je pochoutkou

Více než pro hřejivé kožešiny bychom dnes nutrie asi využili na talíři. Jejich maso je totiž opravdu lahodné. V 80. letech se podávalo dokonce v nemocnicích, kalorickou hodnotou se totiž vyrovná jehněčímu, má velmi nízký obsah cholesterolu a tuků a přitom vysoký obsah sacharidů a proteinů

Chuťově se podobá masu králičímu masu, je však mnohem šťavnatější. Oproti králičímu masu je tmavší a má jemnější svalová vlákna.

Maso z nutrie však ochutnáte jen stěží, chovatelů je opravdu málo a prodej masa je regulován na základě speciálního povolení od ministerstva zemědělství.

Shrnutí závěrem …

Rozdíly mezi ondatrami a nutriemi jsou již jasné, pokud se ve vašem okolí skutečně usadí nutrie, nejásejte a určitě je nekrmte a nepodporujte v pohodlném životě. Dokážou totiž zničit a poddolovat svými chodbami poměrně velké území. 

Jaký je rozdíl mezi nutrií a ondatrou?

Nutrie je mnohem větší a přesahuje váhu 6 kg, ondatra je drobnější s váhou okolo 1,5 kg. Nutrie má tmavě oranžové výrazné hlodáky a dlouhý kulatý ocas. Ondatra má ocas kratší a po stranách zploštělý.

Jak chutná maso z nutrie?

Nutrie dříve patřila na náš talíř stejně jako třeba králík. Maso je dietní a zároveň velmi výživné, obsahuje minimum tuků a cholesterolu. V 80. letech patřilo dokonce mezi běžnou nemocniční stravu. 

Zdroje: https://cs.wikipedia.org/wiki/Nutrie_%C5%99%C3%AD%C4%8Dn%C3%AD a https://cs.wikipedia.org/wiki/Ondatra_pi%C5%BEmov%C3%A1, https://tema.ceskenapady.cz/tema-ondatra-a-nutrie-rozdily-184958.html

post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *