Kuřecí prsa při grilování ocení hlavně děti a také dámy, které si hlídají linii. Pokud je však správně naložené v řízné marinádě, pochutnají si na něm i milovníci klasických steaků. Navíc jsou prsíčka vhodnou alternativou, když se rozhodnete grilovat na poslední chvíli. Kuřecímu bez kosti totiž stačí pobýt v marinádě kratší dobu a je i rychleji hotové. Naučte se, jak naložit kuřecí prsa na grilování, aby byla opravdu perfektní.
Proč marinovat kuřecí prsa
Kuřecí maso je jemné a v případě prsou i nízkokalorické, neoplývá však výraznou chutí. Proto je vhodné jej před grilováním naložit do ochucující marinády, která může být i dost výrazná, záleží, kdo bude výslednou krmi jíst. Snadno připravíte marinády několik druhů, aby si pochutnal každý. Samozřejmě je můžete koupit hotové, ale jen u té domácí máte jistotu, že bude podle vaší chuti a z ingrediencí, které tam chcete mít.
TIP: 9 způsobů, jak bezpečně otevřít víno bez vývrtky. Nemusíte být zrovna vášnivý kutil, základní vybavení se většinou najde v každé domácnosti
Pokud připravujete marinádu vlastní, pamatujte, že musí obsahovat 3 hlavní ingredience: tuk, kyselou složku a koření. Maso, a to nejen kuřecí, marinujeme ze dvou důvodů:
- Kvůli dodání chuti
Prsíčka snesou opravdu hodně výrazné koření, například chilli nebo pepřovou omáčku či kari, ale pochutnáte si na nich i v marinádě s medem nebo jemnou bylinkovou marinádou. Kuřecí je v tomto opravdu všestranné a můžete klidně experimentovat s různými chutěmi. Cibuli a česnek lze přidat jak čerstvé, tak sušený prášek.
- Kvůli křehkosti a šťavnatosti
Aby bylo maso opravdu křehké a šťavnaté, marináda musí obsahovat tukovou a kyselou složku. Jako tuk se používá nejčastěji olivový olej, ale klidně dejte i kvalitní řepkový nebo slunečnicový. Kyselou složkou bývá citrónová šťáva, ale i pivo nebo víno, sójová omáčka, med nebo jemný ovocný či balzamikový ocet. Pokud marinujete v jogurtu, přidejte pár kapek oleje nebo použijte plnotučný jogurt, tím máte zastoupenou složku tukovou i kyselou. Přidejte jen koření nebo čerstvé bylinky.
TIP: Čím nahradit mascarpone i ricottu v různých typech receptů. I když se chutí trochu liší, můžete je v případě nouze mezi sebou prohodit.
Jak marinovat kuřecí prsa
Pokud se chcete pyšnit lahodných a křehkým má masem za všech okolností, pak postupujte podle toho osvědčeného seznamu kroků.
- Aby nebyly některé části prsou vysušené a jiné málo propečené, je nejlepší maso seříznout tak, aby mělo všude stejnou výšku, případně je nakrájejte napříč na stejné proužky (stripsy). Proužky můžete také cikcak navléknout na špejli nebo jehlu, budou se s nimi na roštu lépe manipulovat. Stejně můžete grilovat i nakrájené kostky.
- V marinádě s kyselou složkou by maso mělo pobýt alespoň 2 hodiny, nejdéle 6-8 hodin, jinak se povrch prsou vysuší a stane se vláknitým. Pokud kyselou složku vynecháte, můžete maso marinovat 24 hodin i více. Marinované maso pak lze pokapat několik hodin před grilováním například citrónovou šťávou.
- Marinádu je nejlepší rozmixovat nebo protřepat v dobře uzavřené sklenici, aby se vytvořila emulze. Pak maso důkladně potřete z obou stran, skládejte na sebe do uzavíratelné nádoby a dejte do chladu. Menší kousky lze v marinádě obalit najednou.
TIP: Recept na pravé italské gnocchi. Stačí tyto 4 základní suroviny a vše zvládnete hravě i doma
Jak naložit kuřecí prsa na grilování?
Pokud chcete návod ve zkratce, bude to vypadat takto: Nejprve si připravte marinádu podle svého výběru. Můžete použít různé přísady, jako je olivový olej, citronová šťáva, bylinky, česnek, med, sójová omáčka a další. Kuřecí prsa omyjte pod tekoucí vodou a osušte je papírovým ubrouskem. Můžete odstranit přebytečný tuk nebo kůži, pokud si přejete. Poté prsa nakrájejte na stejnoměrné kusy, což umožní lepší marinaci a rovnoměrné grilování. Nakonec vložte nakrájená kuřecí prsa do marinády a dobře je obalte ze všech stran.
Pokud máte dostatek času, nechte maso marinovat v chladničce po dobu alespoň 30 minut až několika hodin (čím déle marinujete, tím více se chuť vstřebá do masa). Pokud ovšem spěcháte, doporučujeme prsa marinovat alespoň 10-15 minut před grilováním. Během marinování připravte gril na střední až vysokou teplotu. Předehřejte gril, dokud se nevytvoří rovnoměrné a středně vysoké žhavé uhlíky.
TIP: Jak udělat světlou a tmavou jíšku – návod i pro začátečníky. Vhodným upravením receptu snížíte množství tuku, lze použít i mouku bezlepkovou se stejným účinkem
Položte marinovaná kuřecí prsa na předehřátý gril. Zavřete poklici grilu a nechte prsa grilovat po dobu přibližně 6-8 minut na každé straně. Interval pečení se může lišit v závislosti na tloušťce prsou, takže je důležité pravidelně kontrolovat, zda je maso důkladně propečené, ale stále šťavnaté a ne suché.
Zdroje: https://www.rexter.cz/rubriky/recepty/jak-nalozit-kureci-maso-nejlepsi-marinada-na-kureci-maso_1402.html, https://profikuchar.cz/blog/jak-na-spravne-marinovani, https://itesco.cz/hello/clanek/domaci-marinady-na-kureci-maso-vyzkousejte-5-nejlepsich-receptu/29592/, https://www.rexter.cz/rubriky/recepty/jak-nalozit-kureci-maso-nejlepsi-marinada-na-kureci-maso_1402.html, https://www.jidlo.cz/jak+nalo%C5%BEit+ku%C5%99ec%C3%AD+prsa+na+gril+recept
Milovnice přírody s aktivním zájmem o bylinky a prostředky přírodní medicíny. Tomuto oboru se věnuje již řadu let a neustále se snaží rozvíjet své znalosti prostřednictvím různých seminářů a kurzů pod vedením odborníků.