13 tipů, jak přirozeně vyvolat porod

Zdravé těhotenství typicky trvá 38-42 týdnů. Po uplynutí této doby vzniká riziko komplikací u miminka a může dojít k umělému vyvolání porodu v nemocnici. Průběh tohoto úkonu však bývá velice nepříjemný a mnoho žen se tak rozhodne pro vyvolání porodu doma. Pokud je to i váš případ, tak zkuste naše tipy, jak přirozeně vyvolat porod.

Indukce aneb vyvolání porodu v nemocnici

Před výčtem, jak vyvolat porod doma, je na místě také blíže specifikovat postup vyvolání porodu v nemocnici. V praxi se můžete setkat se třemi typy řešení: využití léku, tablet s hormony nebo aplikací Hamiltonova chvatu.

Hamiltonův chvat se provádí ve chvíli, kdy jsou cesty připravené k porodu. Porodník v takové situaci zavedením prstu do vagíny a krouživým pohybem uvolní dolní část plodových obalů a uvolní prostaglandiny – hormony, které uvolňují děložní činnost. Tento způsob vyvolání porodu je často doprovázen štípáním, pálením až bolestí a mnoho žen se mu proto snaží vyhnout.

Tip: Co nejíst a nepít při kojení?

Mimo přenášení se tyto způsoby, jak vyvolat porod, aplikují při podezření, že je plod poškozen nebo při odtoku plodové vody na konci těhotenství.

tipy na vyvolání porodu
Zdroj: Pixabay

13 tipů, jak vyvolat porod

Na úvod je důležité upozornit na to, že žádný ze způsobů, jak vyvolat porod doma není stoprocentně účinný a nezabere, dokud vaše tělo a plod nebudou k celému aktu porodu připraveni. Buďte tedy trpěliví a nezahazujte hned flintu do žita. Můžete také zkusit jednotlivé tipy kombinovat a navýšit tak svou šanci na úspěch.

Tip: Kdo je dula? Maminkám může být oporou

#1 Lněné semínko

Lněné semínko napomáhá změkčení stolice a tím i střev, která pak mohou snáz uvolnit porodní cesty, čímž můžete pomoci miminku na svět. Lněné semínko rozdrťte v mixéru. Doporučuje se užívat od 34. týdne těhotenství.

#2 Čaj z maliníku

Druhou možností je popíjení čaje z maliníku. Tento způsob, jak vyvolat porod, se doporučuje od 35. týdne těhotenství. Nic ovšem nezkazíte, ani pokud ho budete užívat již od prvního týdne. Pomůžete tak svým orgánům s přípravou na porod. Příprava čaje z maliníku je jednoduchá:

  1. Připravte si čtvrt litru vody.
  2. Připravte si polévkovou lžíci maliníku.
  3. Spařte.
  4. Nechte 15 minut louhovat.

Čaj z maliníku můžete pro vyvolání porodu konzumovat až třikrát denně.

#3 Pupalkový olej

Častým řešením při snaze o vyvolání porodu doma je i konzumace pupalkového oleje. Pupalkový olej napomáhá změkčení čípku a doporučuje se od 36. týdne těhotenství. Měli byste užívat jednu lžičku ráno a jednu večer, přičemž můžete zvolit i formu tabletek, kterou lze zakoupit v běžné drogerii.

Tip: Jak zjistit rodné číslo?

#4 Horká koupel

Pozitivní vliv na vyvolání porodu může mít i horká koupel, která má vlastnost rozjet nebo naopak uklidnit kontrakce. Voda by neměla mít více než 40 °C a koupel samotnou můžete doplnit masáží břicha sprchou. Podobné účinky pak má také prohřívání břicha.

#5 Stimulace bradavek

S horkou vodou můžete zkombinovat i stimulaci bradavek. Tedy 2-3 minutové tření či masírování v hodinové frekvenci. Mezi jednotlivými „koly“ byste si tak měli dát nějakou dobu pauzu. Stimulace bradavek v těle vyvolává hormon oxytocin a může tak vyvolání porodu značně pomoci. Doporučuje se praktikovat od 39. týdne těhotenství.

Tip: Kdy si udělat těhotenský test – jak poznat těhotenství co nejdříve?

#6 Úprava jídelníčku

Vyvolání porodu mohou pomoci také specifické potraviny, mezi něž patří ananas či ananasová šťáva, jež urychluje dozrání děložního čípku. Poté přírodní lékořice bez zbytečného cukru, kterou seženete i ve formě tablet. Lékořice má projímavé účinky a způsobuje křeče, jež opět mohou vyvolat porod.

Dalším tipem, jak vyvolat porod, je konzumace česneku. Ten rovněž podporuje činnost střev a může tak pomoci dítě posunout blíže k děložnímu čípku.

jak vyvolat porod doma
Zdroj: Pixabay

#7 Dřepy a další cviky pro vyvolání porodu

Pravděpodobně nejstarší odpovědí na otázku, jak vyvolat porod, je fyzická námaha. Nezáleží ani tak na tom, zda zvolíte mytí podlahy na čtyřech, tanec, houpání se na balónu, dřepy nebo chození do schodů. Stejně tak můžete například vyrazit na procházku, důležitý je pohyb.

Jediné, čemu byste se měli vyhnout je mytí oken či tahání těžkých věcí. Nevolte tedy něco zbytečně náročného. Zmíněná krátká procházka nebo chození do schodů bohatě postačí.

Tip: Jak naladit Nova Lady?

#8 Ostré jídlo

Další cestou k podráždění střev a urychlení porodu je konzumace ostrého jídla. Můžete si tak do večeře přidat trochu chilli nebo si třeba objednat jídlo z indické restaurace.

#9 Červené víno a svařák

Mimo jídlo, pak lze mezi tipy, jak vyvolat porod, zařadit také nápoje. Konkrétně pak červené víno a svařák. Svařák si můžete pro zvýšení účinnosti doplnit také o skořici. Pokud máte víno, ale ne vývrtku, pak doporučujeme 9 způsobů, jak bezpečně otevřít víno bez vývrtky.

#10 Kořeněný nápoj se sporýšem

Kořeněný nápoj se sporýšem můžete konzumovat po celý den. Uvaříte si ho svařením 10-12 hřebíčků, přidáním dvou skořic, lžičkou černého zázvoru a lžící sporýše lékařského. Směs necháte chvilku povařit a následně půl hodiny louhovat.

Tip: Jak zjistit, kdo sleduje váš profil na Instagramu?

#11 Ricinový olej

Prostředkem pro vyvolání porodu doma může být i ricinový olej smíchaný s panákem slivovice, vodky či jiného alkoholu. Přilijete ho do deci ricinového oleje a dolejete například meruňkovým džusem podle chuti.

#12 Pohlavní styk

Jako jeden z nejčastějších tipů, jak vyvolat porod, pravděpodobně uslyšíte pohlavní styk. Sperma totiž obsahuje prostaglandin, který k vyvolání porodu používají i v nemocnici. Sex tak může být považován za přípravu na porod. Příznivý vliv na vyvolání porodu má mimo sperma i orgasmus.

#13 Masáž

Posledním tipem na vyvolání porodu je masáž. Může se jednat o masáž v podstatě čehokoli. Důležité je se uvolnit a zrelaxovat. Třeba vám trochu klidu do toho stresu prospěje a dítě se pak samo přihlásí o cestu ven. Dávka pohodlí a relaxu navíc v tomto rušném období rozhodně nezaškodí, ne?

3.1/5 - (7)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *