Jak se zbavit svilušek? Přírodní i chemické způsoby

Svilušky patří mezi velmi nebezpečné a obávané škůdce. Pokud se na zahradě přemnoží, obvykle to znamená vážný problém – rostliny totiž mohou velmi brzy i zničit. Ovšem abyste si s nimi dokázali poradit, musíte je nejdříve správně identifikovat. Potíž je v tom, že jde o hmyz opravdu malý, dospělci nemívají na délku více než 0,5 […]

Jak vypěstovat mango? Květů se dočkáte za 6 let, plodů nikdy

Mnoho zajímavých pokojových rostlin si můžete vypěstovat i z odpadu – například z pecek, které vyhodíte po konzumaci exotického ovoce. A mezi takovéto rostliny patří i mango. Jeho pěstování má však svá pravidla. Pro začátek je třeba zvolit zralý a nepoškozený plod. V žádném případě nepoužívejte ten, jehož lehce nahnědlé zabarvení dužiny svědčí o tom, […]

Jak bezpečně poznat zralé cukety?

blank

Cuketa patří na českých zahradách k velmi oblíbeným plodinám. Ne vždy však máme jasno v tom, jak poznat zralý kus a zbytečně tak plody necháváme přerůstat nebo je naopak sklízíme ještě podtržené. To není nutně špatně – i velmi maličké plody se hodí do salátů nebo jiných jídel a dají se dokonce jíst i syrové […]

Seznam chorob švestek – způsoby léčby, preventivní opatření

blank

Slivoně alias švestky mohou na našich zahradách trpět celou řadou nepříjemných onemocnění. Seznamte se s těmi nejčastějšími a naučte se proti nim správně zakročit. Zajistíte si tak zdravou a chutnou úrodu švestek na dlouhá léta. Moniliniová hniloba slivoně (Monilinia fructigena, M. Laxa) Moniliázu si spojujeme spíše s jabloněmi, ovšem i na slivoních dokáže napáchat značně […]

Kdy sklízet cibuli? Zralou cibuli poznáte podle natě. Jak na to?

blank

Jednotný termín pro sklizeň cibule neexistuje. Záleží totiž na mnoha faktorech – důležitý je způsob pěstování. Pokud je cibule pěstována ze sazečky, mohou být některé odrůdy vhodné ke sklizni již v polovině července. Naopak cibule z přímého výsevu potřebuje pro svou vegetaci okolo 150 dní, takže ty nejpozdější je možné sklízet třeba až v září. […]

Kdy sklízet česnek (paličák i nepaličák)?

blank

Sklizeň česneku nemá jednotný termín. Ve hře je mnoho faktorů, někdy je tak možné voňavé palice sklízet už na konci června a jindy je čas na štiplavou úrodu až v polovině srpna. A jak poznat správný termín? Česnek se obvykle sklízí v létě (pokud se ho tedy nerozhodnete pěstovat třeba na vnitřním parapetu). Finální termín […]

Jak poznat zralý meloun? Jednoduché metody, které odhalí málo sladký, ale i přezrálý meloun

blank

Nikdo si nechce v obchodě koupit málo sladký nebo naopak přezrálý meloun. Bohužel pod slupku není vidět a obchodů, kde by prodávali melouny po menších kusech, najdeme v ĆR pomálu. Existuje naštěstí několik faktorů, které prozradí, jak si vybrat ten správně zralý meloun. Zaměřte se na barvu melounu Existuje samozřejmě celá řada druhů melounů – […]

Jak hnojit cibuli?

blank

Cibule patří na českých zahradách mezi velmi vyhledávané a oblíbené plodiny. Aby však byla její úroda opravdu maximální, je třeba se o ni řádně starat. Na pořad dne často přichází i hnojení. Je vůbec u cibule doporučováno. A po čem případně sáhnout? Nejčastěji se na našich zahradách pěstuje cibule kuchyňská (Allium cepa), která patří do […]

Kdy je cuketa jedovatá? Návod na rozpoznání jedovaté cukety. Co dělat při otravě?

blank

Konzumace cukety může být skutečně zrádná! Prozradíme vám, kdy je cuketa jedovatá a kdy ji rozhodně nejíst. Přestože plod vypadá perfektně, může být pro naše zdraví velice nebezpečný. Naštěstí existuje jednoduchý test, jak poznat, zda je cuketa v pořádku. Stačí cuketu ochutnat. Pokud má běžnou neutrální až nasládlou chuť, je vše v pořádku. Pokud je […]

Kala – jak ji úspěšně pěstovat?

blank

Kornoutice africká, známá také jako kala (Zantedeschia aethiopica), patří mezi velmi oblíbené rostliny. Nezáleží na tom, zda si pořídíte tu venkovní nebo pokojovou – nároky na pěstování mají oba druhy víceméně podobné. Všeobecně platí, že nejnáročnější na péči jsou kaly s bílým květem. Ty barevné pak lze doporučit i pro absolutní začátečníky. A co potřebují […]